REVIEWS

Ria

Privéles gevorderd

Jarenlang heb ik Italiaanse les gehad in groepsverband. Dat was prima. Op een gegeven moment wilde ik wat anders en ben ik daarnaar op zoek gegaan. Sinds een aantal maanden heb ik les van Laura. Nu via Skype. Ik ben blij dat ik die stap gezet heb. Les op je eigen niveau met aandacht voor onderwerpen die je aanspreken en die een aangrijpingspunt vormen voor het gesprek. Ze is heel handig met de computer en heeft binnen de kortste keren voorbeelden bij de hand en in beeld gebracht. Kortom: Levendig, leuk en leerzaam!

Carla

Privéles beginner

Het afgelopen jaar heb ik beginnerslessen genomen bij Laura. Het lesmateriaal is goed te begrijpen en logisch opgebouwd onder de goede persoonlijke begeleiding van Laura. Zij geeft de lessen extra inhoud door achtergrond informatie te geven over het land en de cultuur. Je kan laagdrempelig vragen stellen en ze probeert een conversatie op gang te brengen wat helaas moeilijk is voor een beginner. De lessen worden bij haar thuis aangeboden of als alternatief via Skype wat erg goed werkt voor mensen met een drukke agenda. Italiaanse lessen bij Laura kan ik iedereen aanraden!

Cursist Sander - Valiani

Sander

Privéles beginner

Vanuit middelbare school en vervolgopleiding heb ik, als geboren Bèta, het leren van vreemde talen zo snel mogelijk achter me gelaten. Maar ieder bezoek aan Italië maakt me duidelijk dat, als ik de Italiaanse taal maar een klein beetje zou kunnen spreken, er een extra wereld opengaat. Eten speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in Italië en ik zou gewoon met een ober een eenvoudig gesprek moeten kunnen voeren; hoe leuk zou dat zijn? Alleen ik heb de stap nooit durven zetten om meer dan de gebruikelijke woorden, ciao, grazie, buongiorno etc. tot me te nemen. Na jaren van vertwijfeling heb ik toch de knoop doorgehakt en ik dacht dat groepsles Italiaans wel een goed idee was, omdat ik verwachtte dat les binnen een groep minder confronterend zou zijn. In een persoonlijk  gesprek heeft Laura me echter overtuigd dat juist privéles drempelverlagend zal werken en doeltreffend is. Met name omdat ik me dan niet hoef aan te passen, maar dat zij, Laura, zich zal aanpassen en vanuit de didactiek effectief de lessen op mijn beginnersniveau en progressie kan afstemmen. En zo gaat het, sterker nog, Laura is op zoveel vlakken breed ontwikkeld dat ze continu in staat is om aansluiting te vinden bij wat mij in de taal aanspreekt en welke leer- en lesaanpak mij verder kan brengen. Behalve de taal, leert Laura mij ook veel over het land, de cultuur en gewoonten van de Italianen. Na elke les voel ik mij rijker, omdat ik door Laura met de taal meer Italia ontmoet.

Steve

Privéles half-gevorderd

I highly recommend Laura, I benefited from several months of individual training. She was consistently prepared, reliable, and good at instructing. I appreciated his ability to teach and clarify communication. More importantly, it has the experience and cultural understanding you need when learning a language.

Henque

Privéles half-gevorderd

Ik ben een groot bewonderaar van het Italiaans en zou deze taal graag ook goed kunnen spreken. Helaas is mijn talenknobbel wat aan de kleine kant en zit mijn exact karakter in de weg. Dat is geen probleem voor Laura. Ze spreekt uitstekend Nederlands en is een geduldige docente, die eindeloos problemen kan uitleggen en mij wijst op de logica van bepaalde zaken. Bovendien hebben we heerlijke gesprekken over de Italiaanse cultuur, van popmuziek tot klassieke literatuur, zodat ik het gevoel heb één keer per week een uurtje in Italië te zijn.

Bas

Privéles half-gevorderd

Super kundige, gemotiveerde en betrokken docente Italiaans, altijd goed voorbereid en met een mooi vleugje authentieke passie.

Lyda

Groepsles beginners

Ik heb een aantal jaren groepslessen Italiaans gevolgd met Laura als docent.

Ze maakte er altijd fijne lessen van, ze sloot goed aan bij het niveau en leerstijl van haar cursisten, kwam met zelfontworpen sheets en oefeningen om het nog duidelijker te maken en meer te oefenen.

Ze vertelde enthousiast over de Italiaanse taal, cultuur en gewoontes.

Ik heb veel van haar geleerd en haar lessen waren altijd fijn en prettig ook de laatste tijd alleen online.

Angelique

Privéles beginner

Italiaanse les van Laura is gezellig maar bovenal leerzaam! Laura heeft echt een passie voor haar moedertaal- en cultuur. Ze kan de achtergronden van de cultuur en de ontwikkeling van de taal goed uitleggen (waarom bepaalde werkwoorden op een bepaalde manier vervoegd moeten worden ed). Het is dan ook wel te merken dat ze een taalopleiding gevolgd en docent ervaring heeft. Ook is Laura ‘relaxed’ ten aanzien van het resultaat. Ze vindt het gewoon leuk om gezamenlijk met de taal bezig te zijn. Een van de uitspraken die ze vaker heeft genoemd is: ‘Het maakt toch niet uit als je niet zo veel tijd voor studie hebt gehad? Dan oefenen we toch hier samen?’ Dit maakt het altijd een feestje om naar de Italiaanse les van Laura toe te komen!

Sandra

Privéles gevorderd

Ik ben een paar jaar geleden begonnen met studeren bij Laura, nadat ik andere cursussen had gevolgd.
We gebruiken verschillende boeken, zodat de lessen een totaalervaring worden: we besteden niet alleen aandacht aan taal, maar ook aan geschiedenis, cultuur en literatuur. Wat vooral indruk op me heeft gemaakt, is de manier waarop Laura grammatica presenteert en uitlegt. Ze gebruikt heel creatieve dia's met veel voorbeelden en afbeeldingen. Zo wordt grammatica op een gestructureerde en compacte manier gepresenteerd. Laura heeft de dia's over elk grammatica-onderwerp. Ze moet er duizenden hebben. Ik had deze methode nog nooit eerder gezien en het is een geweldige manier om grammatica te bestuderen en te onthouden, niet alleen voor beginners, maar ook voor degenen die hun grammatica willen opfrissen na vele jaren studeren. Laura is een erg goede en enthousiaste lerares en ik vind het erg leuk om met haar te studeren.

Diewertje

Privéles beginner

Ik heb zelf geen talenknobbel en ben heel erg dyslectisch, waardoor ik het leren van een nieuwe taal altijd vermeden heb. Nu ik getrouwd ben met Italiaans bloed en wil kunnen communiceren met mijn schoonfamilie, ben ik begonnen met het nemen van privé lessen bij Laura. Het waren altijd super fijne lessen. Laura past de lessen aan aan mijn niveau en manier van leren. Ze geeft handige tips en voorbeelden en neemt de tijd om dingen uit te leggen. Vloeiend Italiaans spreek ik nog niet, maar door de kennis die ik in de lessen heb opgedaan voel ik me inmiddels zeker genoeg om kleine conversaties in het Italiaans op te pakken met mijn partner. Kortom; altijd leuke lessen met een ontspannen sfeer! Zeker een aanrader.

Sandra

Privéles half-gevorderd

De lessen bij Laura zijn heel fijn! Ze zijn perfect afgestemd op mijn niveau en interesses en altijd ook heel leuk. Laura is heel enthousiast, aardig en altijd top voorbereid. Een echte aanrader!

Leanne

Privéles half-gevorderd

In mei van 2021 was ik op zoek naar Italiaanse les in Leiden. Italië is mijn favoriete vakantie land en ik wilde mezelf daar graag verstaanbaar kunnen maken. Laura heeft mij de afgelopen anderhalf jaar vakkundig en op een prettige manier lesgegeven. Wat ik vooral fijn vond was dat Laura open stond voor suggesties wat betreft de aanpak en invulling van onze lessen. Ik heb in korte tijd ontzettend veel geleerd. Kortom: ben je op zoek naar kwalitatief goede Italiaanse les op maat dan ben je bij Laura zeker aan het goede adres.

Jan

Groepsles half-gevorderd

Laura is a passionate teacher who has an excellent command of the Italian language, which she is able to convey really well to all levels of students. I always enjoyed her lessons very much; especially the way she managed to find interesting ways to teach us to read, write and speak for practical use. She always finds various ways to explain the grammar and etymology such that everybody understands.

Urlich

Groepsles half-gevorderd

As a teacher Ms. Valiani is recognized and respected by the students. She held the lessons in an experienced and targeted yet flexible manner, didactically and methodically appropriate for the students. She displayed an excellent sense of responding to the students’ individual characteristics and needs and provided the necessary help. Through the use of appropriate working documents - the lessons book but also additional texts provided by her ad hoc, and last not least the effective use of media - the students were enabled to achieve satisfactory work results in good time. Another useful element of the lessons, further strengthening the performance level of the class, were the regular phases of group work. Much appreciated were also those parts of the lessons that focused on everyday life in as well as the history of Italy, providing an additional layer of preparedness for a number of trips to Italy actually taken by some of the students.
Through her pleasant, positive charisma as well as her natural teaching skills, the friendly yet energetic Ms. Valiani created a pleasant working and learning atmosphere – and the determination of the author of these lines to sign up for her next course which is scheduled to begin in September.

Marjan

Privéles half-gevorderd

Sinds een half jaar volg ik Italiaanse les bij mevrouw Valiani en het is geweldig. De voor mij perfecte mix tussen ‘gewoon’ leren converseren, fijne weetjes over het land, de mensen en de cultuur, en een stuk grondige - en geduldig uitgelegde - grammatica. En nog gezellig ook. Ik kan het elke Italië-fan aanraden!

Frans

Privéles beginner

Italië is ons favoriete vakantieland. Daarnaast hebben wij familie in Italië en komen zodoende zo'n 3x per jaar in dit mooie land.
Reden genoeg om in ieder geval een zekere basis van de taal te beheersen.
Wij kwamen in contact met Laura en na een eerste plezierig telefoongesprek besloten we om bij haar privé-lessen te gaan volgen.
Dat beviel erg goed. Laura is een fijne en geduldige lerares. Zij legt alles heel goed uit en geen vraag is haar te gek.
Ze vertelt ook regelmatig over de achtergrond van de taal. Dus waar bepaalde woorden of uitdrukkingen vandaan komen.
Laura is erg flexibel in het bepalen van de lestijden en de invulling van de lessen. 
Om het huiswerk samen te doen motiveert ons nog meer om deze mooie taal te leren.
Laura, dankjewel!

Evelien

Groepsles half-gevorderd

De lessen van Laura volg ik nu één seizoen en ze heeft me al veel geleerd over de Italiaanse cultuur en gewoontes. Ze geeft duidelijke uitleg waardoor je de grammatica ineens wel begrijpt. De lessen vliegen om en zijn enorm inspirerend; bij thuiskomst wil je het liefst meteen aan je huiswerk...

Ton

Groepsles beginners

Laura geeft ons tot ons grote plezier Italiaanse les. Ze doet dat erg afwisselend en veelzijdig. We krijgen zo een goed gevoel hierover.

Josephine

Groepsles half-gevorderd

Met veel plezier ga ik nu ongeveer 1 jaar naar de (groeps-)lessen van Laura Valiani. De lessen zijn afwisselend, we volgen een leerboek, maar maken soms kleine uitstapjes aan de hand van een onderwerp uit het boek of naar aanleiding van het moment/tijdstip. Zo gaf ze bv extra uitleg over de gebruiken van Italië tijdens het Paasfeest en Moederdag. Ze is tijdens de les alert en ziet als we ergens moeite mee hebben. Er is ruimte voor vragen en eigen inbreng. Laura weet ons te enthousiasmeren. Daarnaast vind ik les krijgen van een échte Italiaanse docente fantastico!

Hannie

Groepsles half-gevorderd

We genieten soms nog van het ‘horen’ van Italiaans en ontdekken dan dat we er toch nog steeds iets van kunnen verstaan en de hoofdlijn kunnen volgen. Dus dankbaar voor jou lessen. We denken ook met veel plezier terug aan jouw lessen. We hebben er in de korte tijd toch veel van opgestoken.

Jurgen

Duoles beginners

In een jaar bracht Laura m’n Italiaans naar het niveau dat ik wilde. Vooral haar kennis van zaken en flexibiliteit, qua tijden en qua lesinhoud, hielpen mij enorm.

Monique

Groepsles half-gevorderd

Sinds een aantal jaar volg ik Italiaanse lessen, waarvan het afgelopen jaar bij de LVU. Onze docente Laura Valiani geeft op een leuke, afwisselde manier les, waarbij zij open staat voor ideeën van de cursisten. Regelmatig vertelt ze iets over Italiaanse gewoontes en gebruiken, achtergronden of geschiedenis. Doordat de Italiaanse taal door een ‘native speaker’ wordt aangeboden, gaat het ‘leven’ en maakt het me enthousiast om met de taal bezig te zijn. Deelname aan de cursus is laagdrempelig, je bent vrij in je keuze om veel of wat minder tijd aan het huiswerk te besteden. Wanneer je in een drukke periode wat minder tijd hebt, is het tóch leuk naar les te gaan. Kortom: Een vreemde taal leren op een ontspannen en enthousiaste manier!

Telefoonnummer Valiani